vrijdag 29 juni 2018

VMBO debacle oplossen of doormodderen?



Ja hoera het is weer (bijna) vakantie.

Ja voor mij en mijn familie wel maar voor veel families in Maastricht (nog) niet. Zij moeten samen met hun zoon of dochter op zoek gaan naar mogelijkheden zodat dochter- of zoonlief toch het felbegeerde diploma van #VMBOMaasticht in handen krijgt.

VMBO Maastricht logoDit zijn echt persoonlijke drama's zoals de afgelopen dagen in de kranten en in de overige media verschenen. De leerlingen waren blij "er van af te zijn"en verheugden zich op de vakantie en op hun vervolgstudie. Echter er werd een dikke streep door deze vreugde gezet, door het @MinisterieOCW @ArieSlob en door de @Onderwijsinspectie. En wie is de dupe: juist, de leerlingen en hun families.

Afbeeldingsresultaat voor zwaar hoofdOm nu een schuldige aan te wijzen is nog veel te vroeg en op dit moment is er heel iets anders nodig. Zoveel mogelijk (onderwijskundige, didactische en pedagogische) hulp voor de leerlingen zodat zijn hun schoolexamens kunnen halen en zo snel mogelijk aan hun vervolgstudie kunnen beginnen.
Ik lees hierover niet veel in de kranten. Gaat het #LVO dit zelf regelen? Moeten de docenten, die toch al zwaar overbelast zijn dit ook nog eens oppakken in hun eigen zwaarverdiende vakantie? Ik heb hier dus een zwaar hoofd in. Eigenlijk zijn deze leerlingen nu dubbel gestraft én het diplomadebacle én geen vakantie én keihard werken om aan alle eisen te kunnen voldoen. Je zou van minder moedeloos worden.

Gaat het #LVO met de billen bloot? Gaan ze echt zorgen dat ieder kind een een-op-een coach krijgt? Dan pas kun je spreken van gepersonaliseerd leren en krijgt de leerling de kans om zijn/haar diploma op korte termijn te halen.
Dus schakel alle expertise in de regio in, van Open Universiteit tot lectoraten van Zuyd , onderwijsadviesbureaus, zelfstandige Onderwijskundigen en ieder met hart voor Onderwijs en leerlingen. Hulp bij het maken van de leerplannen, de roosters, de leerstrategieën, leerstofbegeleiding en wat er zo al allemaal bij komt kijken. Je kunt dit niet aan de leerlingen alleen overlaten.
Samen moeten we deze klus toch kunnen klaren!!!

voor eventueel contact en ondersteuning, zie Competent Gemonitord of mijn Linkedin pagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten