donderdag 18 december 2014

Kerst 2014, honger en armoede, of?

Daar zit je nu een paar dagen voor de Kerst in 2014. Het jaar waarin alles goed zou komen volgens Rutte II.
Echter als je de radio opzet of naar het journaal kijkt dan word je toch erg verdrietig van alle ellende die je hoort en ziet.
Oorlogen, ziektes, honger en armoede is het wat de klok slaat. Hoezo het wordt beter? Voor mijn gevoel zijn er nog nooit zo veel arme mensen in ons "rijke" Nederland geweest. Ziet meneer Rutte dit niet of maakt het hem gewoon niks uit? Aangezien ik toch meestal uitga van het goede in de mens en ik oprecht denk dat Mark Rutte best een aardige man is, denk ik dat hij het inderdaad niet ziet. In zijn kringen zijn geen arme mensen dus dan hoef je je daar ook niet druk om te maken.

Wat ik het allerergste vind dat zijn de kinderen.... zij zijn overal de dupe van. Worden vermoord op school terwijl zij niks te maken hebben met de conflicten die de volwassenen veroorzaken. Zij lijden honger, hebben pijn terwijl er buiten hun zicht een wereld van overvloed is.

Wat doen we er aan? We zamelen goederen, eten en geld in en geven dit aan voedsel- en kledingbanken. Mooi, zeker maar het lost het probleem niet structureel op en er zijn zoveel mensen die in stille armoede leven en zich niet melden uit schaamte, deze bereik je dus niet.

Wat moeten we dan? Wist ik het maar maar zou het misschien helpen als we allemaal eens om ons heen keken en op elk bedrijf of in elke instelling, organisatie, gemeente, ziekenhuis, noem maar op één baan extra zouden creëren waar dan een werkeloze weer aan de slag kan?
Misschien een klein ideetje dat als het wordt opgepakt een grote impact kan hebben.
Laten we dit volgend jaar eens proberen.

Voor de kinderen die in nood zijn is er zeker een rol weggelegd voor het onderwijs. Kijk naar je kinderen in de klas, zijn ze suf en er niet bij? Misschien heeft het kind honger en zal het dat niet vertellen. Een extra boterham meenemen kan dan wel helpen en doet zo veel goed. Laat het kind in vertrouwen met je praten dan weet je waar zijn/haar gedrag vandaan komt en kun je helpen.

Zwerfjongeren zijn een groot probleem. Als je met deze kinderen werkt... misschien is er een oom of tante die dit kind (tijdelijk) in zijn of haar gezin wil opnemen dat is vertrouwd en het kan al zoveel goed maken. Een warm gezin is toch alles wat een kind zich wenst.

Laten we in 2015 zoeken naar oplossingen voor kinderen en hun ouders en ja als het kabinet daarvoor moet vallen en er daardoor een meer humaan beleid komt, so be it.


Ik wens iedereen een zalig, vredig en bovenal gezond nieuw jaar.