dinsdag 23 juli 2013

O, O, O, O Vakantie!

Er moet me iets van het hart. Iets waar ik me al een hele tijd aan stoor. Het gaat over ellenlange vakanties en de verdeeldheid die dit veroorzaakt in de maatschappij.
Er zijn twee systemen waarin veel geld gepompt wordt in Nederland (en ook daarbuiten) en net die twee systemen liggen gemiddeld twee maanden per jaar plat. Vanaf eind juni t/m begin september hoef je niet te proberen om nog iets te regelen bij de Overheid of binnen het Onderwijs. Eind juni is het credo: "nee, dat gaat niet volgende week begint de vakantie" en begin september is er nog niets mogelijk vanwege de opstart van het nieuwe school- c.q. parlementair jaar.



Het parlementair reces begint half juli en er wordt officieel de derde dinsdag in september weer gestart. Ons land wordt in die tijd dus niet geregeerd. Zou dat erg zijn? Ik denk van niet, kijk maar naar België, in de tijd dat daar geen regering was is hun economie er fors op vooruit gegaan. Wat zouden onze bewindslieden zoal doen in hun vakantietijd?
Rutte ligt in zijn vakantie gelukzalig schaterlachend op een of ander zonovergoten eiland en bedenkt met vriendje Jort Kelder hoe hij het volk kan bewegen om toch maar een boot te kopen. Samsom roeit nostalgisch met zijn ex-Greenpeace vriendje en gaat walvissen spotten. Maar niet te ver de zee op want sinds Diederik een stropdas draagt neemt hij geen risico's meer. En Melanie? Die is nog even in Texas gebleven want dat bull-riden dat beviel haar wel. En onze eigen Limburgse minister Frans? Die fietst door het Limburgse land en speelt met zijn kinderen en laat ons en passant via FB meegenieten met het "amfibiale" leven in zijn tuin. Hopelijk zijn zij allen weer uitgerust als het Parlementaire Jaar weer begint.
Het Onderwijs dan? Ook hier ligt alles twee maanden plat. Heb je een vraag over een proefwerkpunt, over je vervolgstudie, over inschrijving of noem maar op dan moet je toch maar even wachten tot half augustus. Als je geluk hebt dan is er een ijverige leraar of administrateur een week eerder op school en meestal is deze persoon wel zo welwillend om je te willen helpen maar ja "het systeem ligt plat" of "die leraar is nog op vakantie" dus wachten maar.

Er wordt nergens zo veel geklaagd over werkdruk als in het Onderwijs, dat is ook heel begrijpelijk. Iedereen met een fulltime baan moet 1659 uur per jaar werken. In andere branches gebeurt dat in 40 uur per week en met maar 24 verlofdagen per jaar dus dat kan aardig gespreid worden. Die arme leraren echter mogen maar 28 uur per week werken en moeten die uren dan ook nog eens in tien maanden per jaar vervullen. Ik geef het je te doen, je zou van minder overspannen worden. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat een korte vakantie net zo veel energie oplevert als een lange vakantie. Ik pleit er dan ook voor om scholen niet twee maanden te sluiten maar om flexibele vakanties in te voeren. Iedere school heeft zeer goede roostermakers in dienst dus dat zou geen probleem moeten zijn. Voor vervanging kan gemakkelijk gezorgd worden, er staan genoeg fris afgestudeerde leraren langs de kant en voor kinderen is soms een ander gezicht voor de klas ook prima.

Ligt heel Nederland plat in de zomer? Nee natuurlijk niet er zijn mensen die hard doorwerken omdat er toch gegeten, gedronken, geleefd moet worden. Dat zijn in het algemeen de Ondernemers. Door alle overheidsmaatregelen kunnen zij vaak niet op vakantie, zij hebben al moeite genoeg om het hoofd boven water te houden. Overheid en Onderwijs kunnen rustig twee maanden sluiten maar ik zou de chaos niet willen meemaken als de Ondernemers dat massaal en gezamenlijk zouden doen, we zouden raar opkijken.

Wie natuurlijk ook niet op vakantie gaan dat zijn de Ontslagenen. Zij kunnen het zich financieel niet veroorloven of zij zitten zo in een dip dat ze er echt geen fut in hebben om hun hele hebben en houwen te verplaatsen naar Frankrijk of Italië en daar hun (ex)collega's tegenkomen die meer geluk hebben gehad en nog (even?) bij de baas mogen blijven. De groep Ontslagenen is nog steeds groeiende, elke dag komt er een
aantal van gemiddeld 500 personen bij. Ik denk dat we met deze groep wel een aantal vakantieparken kunnen vullen. Misschien een idee? Maar dat gebeurde vroeger ook al, vakantieparken voor arme mensen, ik denk niet dat veel mensen zich daarvoor melden. Waarom kunnen al die Ontslagenen niet inspringen voor de onderwijzers en ambtenaren die op vakantie gaan, dan wordt het land geregeerd, het onderwijs verzorgd en is iedereen blij.(lekker kort door de bocht).

De oplossing? Overheid en Onderwijs zouden niet zo'n gesloten systemen moeten zijn, zich meer moeten openstellen naar de maatschappij en meer kijken naar hoe het er daar aan toe gaat. Als zij zich flexibeler gaan opstellen dan kan er veel meer. Het heeft zeker tijd nodig, maar het kan, dat heeft de evolutie tot nu toe wel bewezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten