donderdag 22 augustus 2013

Syrie, China, vakantie en weer thuis

Elke week een blog schrijven is een mooi streven maar soms mis je gewoon de inspiratie om iets op te schrijven. Waar moet het over gaan? Altijd over onderwijs (want daar gaat je onderneming over) of over de zaken die je ook in het dagelijks leven bezig houden zoals een gifgasaanval in Syrie of een aardbeving in China waar niemand in onze wereld zich druk over lijkt te maken. Een onderzoek door de VN wordt tegengehouden door Rusland en China. Boeit het deze landen dan niet wat met de mensen in Syrie gebeurt? Ik vind het triest....
Het is sowieso onvoorstelbaar dat het ene deel van de bevolking in een land het andere deel uitmoordt maar we hebben het al zo vaak gezien dat we er met zijn allen murw van zijn geworden en toch.... We kunnen in ieder geval proberen onze kinderen zo op te voeden dat ze niet alleen kijken naar wie er hetzelfde als henzelf is en alleen daar mee omgaan maar zeker ook de verscheidenheid in mensen waarderen en het leuk vinden om nieuwe (lees andere of andersoortige) mensen te ontmoeten en te waarderen.
Waarom gaan we op vakantie? Omdat we het leuk vinden dat de mensen daar anders praten, koken, eten, gekleed zijn en we genieten daar met volle teugen van. Waarom vinden we diezelfde mensen dan vreemd als ze in ons eigen land op bezoek zijn of op zoek zijn naar vrede of vrijheid.
Als we onze kinderen zouden kunnen bijbrengen dat niemand "gek" of "raar" is en ze juist leren te genieten van wat de ander kan toevoegen dan zou de wereld er toch anders uitzien (denk ik, hoop ik).

In mijn praktijk van sChOOLCAFE kom is ook tegen dat kinderen al zo beschadigd zijn omdat ze gepest of gediscrimineerd worden en soms alleen maar omdat ze een "foute" bril hebben of omdat ze slimmer zijn dan de andere kinderen. Waarom? Het kan best leuk zijn om eens met zo iemand te praten of kennis te maken en dan blijkt dat je meer gemeen hebt dan dat je verschilt en zou het zomaar je beste vriend kunnen worden.
Dat maken we toch ook mee op vakantie, je denkt: die gekke Fransen maar allengs kom je in gesprek en blijkt die Fransman hetzelfde werk te doen als jij of heeft hij dezelfde hobby en heb je zomaar de leukste gesprekken. Waarom trekken we dat niet door in ons dagelijkse leven?
Op facebook kwam ik onderstaande tekst tegen en die wil ik graag bij het begin van het schooljaar delen.

Foto

Als we dit aan onze kinderen kunnen doorgeven en onszelf er ook naar gedragen dan maken we de wereld misschien een beetje beter....